În urma parteneriatului încheiat cu Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Liceul Tehnologic Anghel Saligny din Bacău a fost dotat cu o stație seismică, devenind astfel parte din rețeaua Seismică Educațională Raspberry Shake, alături de alte 2000 de stații din întreaga lume, și singura stație seismică din județul Bacău. Instrumentul permite atât înregistrarea cutremurelor locale, cât și a celor regionale și mai îndepărtate și oferă posibilitatea folosirii datelor înregistrate în activități educaționale cu elevii.
Obiectivele parteneriatului constăîn colaborarea pentru promovarea activităților și evenimentelor educaționale de prezentare a științei și cercetării și derularea de activități specifice de conștientizare a importanței cercetării și a comunicării acesteia către elevii din toate ciclurile educaționale.
Activitățile de educație seismologică sunt realizate prin intermediul Rețelei Seismice Educaționale din România (RoEduSeis), inițiativă a Institutului Naționale de Cercetare - Dezvoltare pentru Pământului, o rețea bazată pe instrumente de înregistrare a cutremurelor instalate în școli. Acestea sunt operate de către personalul didactic și elevi, cu sprijinul cercetătorilor și utilizate, împreună cu materiale suport, ca o resursă pentru activități didactice inovative bazate pe datele înregistrate. Un alt proiect care sprijină educația seismologică este Seismo-Lab - Creating school Seismology Labs for the development of students, în care INCDFP este partener și al cărui scop este de a provoca profesorii să creeze activități de învățare participative, incluzive, intercurriculare și de a încuraja implicarea elevilor în proiecte care le vor dezvolta abilitățile în găsirea de soluții pentru provocări mai mult sau puțin complexe, creativitatea și care promovează învățarea prin practică.
Având în vedere că viitoarele oportunități de carieră STEAM se așteaptă să fie din ce în ce mai numeroase, acum este momentul adecvat pentru a explora cum putem ajuta elevii să dezvolte competențele necesare. De aceea, în cadrul cercului de educație seismologică și educație STEAM vor fi prezentate și desfășurate activități intercurriculară care să stimuleze gândirea critică, creativitatea, comunicarea și colaborarea elevilor, precum și implicarea acestora în abordarea problemelor din lumea reală. Cercul promovează învățarea practică, astfel că elevii participanți vor avea ocazia să proiecteze, în grupuri inter/transdisciplinare, activități de învățare pe baza cărora își vor dezvolta ulterior competențe STEAM.